Moonlight heeft acht pups gekregen op

26-11-2013.

Alle pups zijn afgegeven.

Voor verdere info, leuke foto's en filmpjes:

kijk op onze facebookpagina (vrij toegankelijk, je hoeft geen facebookaccount te hebben):

https://www.facebook.com/KoengFoeTses?ref=hl

Veel plezier!

 

Moeder: Cabaret Voltaire Dancing in the Moonlight

 

Vader: K'oeng Foe Tse's Han Tsjoe
Muffy, een teefje (brush coat) blijft in de familie!haar broer Bink (horse coat, hier rechts) is inmiddels verhuisdEvenals Silke, een brush coat teefje.


Boaz heeft inmidels een baasje


net als Madou,


en Bernold.


Ook Wizzel heeft een nieuw adres.


En Djanga ook.

 

 Algemeen overzicht van dekking en geboorte

Om een indruk te geven van hoe een dekking, de bevalling en het opgroeien van pups verlopen volgt hieronder een overzicht aan de hand van (soms heel oude!) foto's van eerdere bevallingen van verschillende teven.  

Maar eerst even iets anders: ik vond een handige puppychecklist op de LICGsite. Wie dit leest is mogelijk op zoek naar een pup, van welk ras dan ook, en er kan niet genoeg gewaarschuwd worden tegen malafide hondenhandelaren. Die zijn niet aan een lelijke wrat op hun neus te herkennen en hebben vaak de prachtigste of zieligste verhalen. Dus als u op zoek bent naar een pup, lees dan alsjeblieft de checklist door!

En dan nu het verhaal van de dekking van de teef en de geboorte van een nest:

 

Allereerst hebben we de teef laten aankeuren

bij de Shar Pei Club Nederland.

Hier volgen als voorbeeld de ervaringen bij het nest van

Tan Tu Te.

 

 

Daartoe moest een HD-foto worden gemaakt die bij de W.K. Hirschfeld is beoordeeld.

Tan Tu heeft een A-beoordeling, HD-vrij (terwijl ze al  bijna drie jaar was toen de foto werd gemaakt!) Vervolgens is ze bij de SCN in Utrecht aangekeurd.

De gegevens, stamboom en keurrapport, van Tan Tu zijn te vinden via haar naam op Onze Honden.

 

 

Vervolgens moest bekeken worden welke reu zou passen bij Tan Tu. Daarvoor zijn sowieso een paar criteria op voorhand te bedenken:

 

 

- de reu moet aangekeurd zijn bij de Shar Pei Club (buitenlandse reuen in land van herkomst)

- de reu moet een HD beoordeling  A of B hebben

- de reu moet goede ogen hebben volgens de aankeuringrapportage (dit is een voorwaarde die aan Tan Tu is gesteld bij de aankeuring)

- de reu moet in type (of afstamming) massa hebben (Tan Tu is een ranke hond, nog ranker is niet de bedoeling voor een Shar Pei)

- de reu moet in het bezit zijn van iemand die we vertrouwen als het gaat om informatie over de pups die een reu al heeft geproduceerd.

 

En dan op zoek naar die reu die het beste zou zijn....

 

Een bevriende fokker in Nederland een bezoekje gebracht, naast gezelligheid ook de beschikbare reuen bekeken en besproken. De ene reu was heel mooi, maar was voor de eigenaar toch iets minder in de kwaliteit van nakomelingen dan de andere reu. Die was absoluut prima  wat betreft bouw en karakter, maar helaas, de reu is een five point red.

 De standaard beschrijft naast de Shar Pei met donker pigment ook Shar Pei met een beduidend lichter pigment (dilute, verdunning van kleur). Het is een kwestie van smaak (niet van kwaliteit!) en wij geven van oudsher de voorkeur aan Shar Pei met een donker pigment.

Dus hebben we besloten dat dit voor ons niet de beste keus zou zijn.

 

Verder zoeken...

Bij onze eigen nakomelingen maar eens de beschikbare reuen bekeken. We hebben sinds september zelf geen volwassen reuen meer in huis, maar een aantal van onze verkochte pups zijn in het verleden aangekeurd bij de SCN, dus dat zou ook kunnen. Maar ach, de reuen bleken in de loop van de tijd geholpen...

Dus dat werd hem ook niet...

Maar we hebben Sokrat toch ook, al woont hij niet bij ons.

 

Hij voldoet aan de  criteria en over de pups uit een eerder nest zijn we tevreden.

Dus, toen Tan Tu daadwerkelijk loops werd op 9 februari hadden we besloten dat Sokrat Tan Tu zou mogen dekken.

 

 

De volgende dag met Tan Tu bij Sokrat op bezoek.

 

 

Sokrat was zeer enthousiast, deed  verwoede pogingen, maar het lukte niet om werkelijk te dekken. Tan Tu stond met stijf gestrekte achterpoten en werkte niet echt mee. Dat kan gebeuren, misschien was het nog te vroeg.

 

 

En de daaropvolgende dag weer een uurtje in de auto (gelukkig was het vakantie).

 

 

Opnieuw werd het niets, ondanks alle moeite van Sokrat. Hij liet niet toe dat ik dichterbij kwamen, dan gaf hij meteen zijn pogingen op. En dan slaat de twijfel toe. Wat als Tan Tu nu wel op haar hoogtepunt is, maar Sokrat simpelweg niet de passende reu is? Een alternatief bedenken.

 

Karin Kober, een goede vriendin en collegafokker, heeft een jonge reu, Cartier, aangekeurd en wel, maar groen als gras. Net als onze Sokrat een import,  maar Cartier komt uit Frankrijk. Foto's, kopie van de stamboom en aankeuringsgegevens maar eens goed nakijken.  

Samen vergelijken, overleggen en ja, de jonge reu zou ook een goede combinatie kunnen vormen met Tan Tu qua beoordeling. Alleen is hij nog maagd, er zijn geen eerdere nakomelingen. Dat risico willen we wel nemen, een aantal voorvaderen kennen we uit de stambomen van ons bekende honden. Sommige ook niet, maar ja, soms moet  je eens wat nieuws proberen.

 

Op 18 februari dan maar naar Duitsland gereden.  

Cartier mag er bij. Hij is werkelijk groen als gras, heeft geen idee wat hij met Tan Tu aan moet. En die ziet dat jonge blaadje echt wel zitten, ze biedt zich steeds aan. Het ziet er wel naar uit dat vandaag de goede dag zou zijn. (We laten zelden een uitstrijkje maken om de dekdatum te bepalen, erg betrouwbaar is dat in onze ervaring niet gebleken.) Maar Cartier kwam niet tot resultaat. Tan Tu strekte haar achterpoten zo stijf, dat ze onbereikbaar werd Hij schoot er steeds onderdoor. Weer terug naar huis.

 

Op 19 februari kwam het niet uit om weer naar Duitsland te rijden,

dus werd het de 20e.

 

Cartier bleek echt nog te groen. Karin begon zich zorgen te maken. Graf Balduin en Gonzo, twee oude ervaren reuen, broers, lieten in de keuken merken dat ze die dame in de tuin wel hťťl boeiend vonden. Dus die dag was het vast het hoogtepunt. Gonzo heeft de reputatie alles te kunnen dekken, ook dames die niet echt willen. (En Tan Tu wilde best, maar wist toch ook niet dat die gestrekte achterpoten echt onhandig waren). Maar Gonzo  is smaller in type dan Balduin. Gonzo en Balduin hebben beide al vaker nakomelingen bij dames in ons kennel verwekt. Hun nakomelingen zijn goed gezond en hebben een goed karakter. En Tan Tu is in het geheel niet verwant aan de broers. Omdat we Conan net hebben gehouden  uit het vorig nest willen we nu toch geen pup aanhouden. Dus waarom niet een van de broers laten dekken? Maar dan toch liever Balduin proberen, hij heeft meer massa. Dan maar naar huis bellen en overleggen met Henk.

Balduin wilde dolgraag, hij kwam de tuin in stuiteren als een jonge knaap. Maar helaas, Tan Tu haar achterpoten werden stijf gestrekt zodra hij haar beklom. Maar hier kwam het voordeel van een ervaren reu te pas. Hij taalde er niet naar dat ik dichterbij kwam en zonder er bij na te denken kietelde ik Tan Tu even in een knieholte en hop, zij zakte door de knieŽn en hij zag zijn kans schoon.

En zo komt het dat ondanks  onze voorbereiding en afwegingen Balduin de vader zal zijn als er pups geboren worden. Ervaring is tenslotte een kostbaar iets, ook bij reuen.

 

 

En toen werd Tan Tu eindelijk gedekt. Ze vond het na de eerste schrik wel best, bleef rustig staan, zodat ik een foto kon maken.

En ja, we weten het, het afhangen ziet er niet uit. Maar dit is nu eenmaal de natuur...

 

 

Als de paring is afgelopen is de dekking nog niet ten einde. Dan volgt het zogenaamde afhangen. De reu draait zich om, maar kan zich nog niet terugtrekken. Deze situatie kan wel tot een uur duren en vraagt enige begeleiding. Sommige honden blijven rustig staan, andere honden zijn erg onrustig. De duur van het afhangen heeft geen betekenis voor de bevruchting.

En dan volgt het papierwerk:

melden bij de Shar Pei Club Nederland

 

 

en de dekmelding bij de Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland (voor het aanvragen van de stambomen als de pups er eenmaal zijn).

Hieronder de bevestiging

 

 

en alvast het formulier voor als de pups geboren worden:

 

En een enkele keer blijkt een teefje vervolgens niet zwanger.

Op bijna veertig dekkingen was dat bij ons drie keer gebeurd.

Dat is dan echt balen, vooral als de planning zo goed uit kwam, de bevalling aan het begin van een vakantie, de afgifte op een leuk moment...

maar soms is het niet anders.
    Maar in de meeste gevallen wordt de moederhond
dikker en dikker
en steeds aanhankelijker

 

Baas, ik wil bij je op schoot!

 

Het was net iets te ver... dan maar zo

 

Zo, ik zit!

 

Alleen op de bank is ook niet alles...

 

Dan maar naar het vrouwtje...

 

In de keuken met een kauwstaaf

En hier is welving achter de ribben goed te zien

 

Conan mag wel even snuffelen, maar aankomen, nee.

 

 

De dracht duurt ongeveer 63 dagen. De eerste weken is er weinig te merken aan de teef, soms verandert het gedrag een beetje. Rond vijf weken begint de teef te groeien. Zo'n twee weken voor de verwachte geboorte wordt de woonkamer klaar gemaakt voor de bevalling.

De werpkist wordt in de hoek van de woonkamer  gezet, de warmtelamp wordt opgehangen. De spulletjes voor de bevalling worden verzameld (een schaar om de navelstreng door te knippen, handdoeken om de pups droog te wrijven, oude lakens voor de bevalling, etc.) 

 

 

 

In de laatste week is er steeds iemand bij de zwangere teef, ook 's nachts. De dame ligt lekker op de bank, Henk en Lars houden haar gezelschap. Een televisie in de woon/verloskamer is wel prettig...

     Kuan besloot bij haar derde nest zich terug te trekken onder bosjes in de tuin.     

We moesten even zoeken, maar hebben haar lekker rustig laten liggen.

Veerle vindt het ook leuk om te helpen bij het waken.

Dan komen de weeŽn, met steeds kortere tussenpozen,

 

tot de eerste vruchtblaas verschijnt. Bij een eerste pup gebeurt dit vaak niet in de werpkist, maar op een plek waar de teef zich comfortabel voelt, bijvoorbeeld op de bank. Wij leggen dan maar een aantal oude dekens en lakens op de bank.

 

Dit is een bijzondere foto: de pup is goed zichtbaar in de vruchtblaas. Het hoofdje komt eerst, dus geen stuitligging. Stuitligging komt regelmatig voor en is in de meeste gevallen geen probleem, al is het iets minder gemakkelijk. 

 
Hier is de geboorte van een pup in stuitligging te zien, de pootje steken er duidelijk zichtbaar uit. Het vruchtvlies is gebroken, dat maakt de bevalling er niet gemakkelijker op voor Moonie.
Het doet haar ook merkbaar zeer.
Henk helpt door tijdens de weeŽn voorzichtig
aan de pootjes te trekken.

 
En dan, na al die jaren, weer een nieuwe ervaring:
Muppet, ťťn van onze twee poezen, stapt "hondsbrutaal" de kist in tijdens de bevalling en klimt in de doos die we klaar hebben staan om de pups even af te kunnen zonderen als het er heftig aan toe zou gaan met de weeŽn van Moonie. 
Muppet kijkt lang en aandachtig naar die kleine krummels en klimt dan uit de doos en loopt naar Moonie en de pups. Maar dat ging me toch net even wat te ver, Muppet klom vervolgens weer in de doos.
 

Het doorknippen van de navelstreng.

Het gelige flubberding op de achtergrond is de nageboorte. 

 

Het afbinden van het stompje van de navelstreng

 

 

De pup wordt besnuffeld, 

 

waarna de pup in de werpkist wordt gelegd, waar moeder er snel bij gaat liggen. 

 

 Vervolgens wordt de pup stevig schoongelikt. De ademhaling komt dan goed op gang.

Zo nodig wordt de pup  stevig drooggewreven met een handdoek. Daarna wordt de pup bij moeder aangelegd en begint met drinken. En zo gaat dat pup na pup.

 

Bevallen is een hele klus, een beetje steun is dan wel welkom. Een beetje hulp bij het aanleggen, de  3 pups even een beetje aan de kant leggen als er weer weeŽn komen.

 

Franka is inmiddels ook een goede hulp bij een bevalling. Er zijn inmiddels 4 pups... twee reuen en twee teven, mooi verdeeld.

 

En dan is nummer 5 er ook, het is inmiddels 14.17, ieder half uur komt er een pup. 

 

En dan de laatste, om 14.40. Een bevalling gaat nu eenmaal gepaard met wat bloed. 

 

En eenmaal alles opgeruimd, ligt mama er comfortabel bij met 6 gezonde pups, mooi verdeeld: 3 reuen en 3 teven. 

 

Meteen na de geboorte worden de pups drooggewreven en gewogen. Het geboortegewicht varieert bij onze pups van 350 tot 530 gram.  

 

De grootte van een nest kan ook uiteenlopen, van ťťn pup tot elf. Hier heeft Te Pieh Te er negen. In een nest kunnen in principe alle kleuren voorkomen. Voor dilute kleuren (zoals chocolade, blauw en lilac) geldt echter dat deze alleen voor komen als de ouderdieren de genen voor deze kleuren dragen.

 

De eerste tien dagen gaat het veelal vanzelf. Moeder voedt en likt de jongen schoon. De pups worden de eerste dagen gewogen en de kist wordt iedere dag, soms twee keer per dag verschoond. 

Onze teven laten veel toe bij het nest, nieuw bezoek moet eerst rustig kennis maken, maar mag vervolgens ook wel bij de kist kijken. Maar alleen de familie mag in de kist! Dit is Franka (lang geleden...) die de pups met verbazing bekijkt.

Aan het einde van de tweede week worden de pups soms getackt als de oogjes niet goed open gaan of geÔrriteerd raken. 

Tacken is het aanbrengen van een hechting door het ooglid om deze een beetje op te tillen, dit is helaas soms nodig bij Shar Pei pups, het al dan niet hoeven tacken zegt niets over de uiteindelijke kwaliteit van de ogen. Een pup die nooit getackt hoefde te worden kan uiteindelijk een entropion-oogoperatie nodig hebben, een pup die getackt is in de eerste weken hoeft dat (vaak) niet. De tack zorgt namelijk vaak voor het ontstaan van wat bindweefsel dat het rollen van het ooglid tegen gaat.

 

 

 

Eerst worden de nageltjes geknipt.

 

Dat vinden ze nog niet zo erg... .

Het tape om de poot is bedoeld om te voorkomen dat de pup met zijn dewclaw de hechtingen los trekt. Na een half uurtje is de pup zich niet eens meer bewust van de hechtingen en gaat er een wereld open!

 

Vervolgens worden ze gewogen,  om te weten hoeveel ontwormingsmiddel ze moeten krijgen.

 

Voor sommige pups is dat geen probleem

 

maar andere passen eigenlijk nog maar net in het bakje...

 

En dan voor de meeste pups het ergste....

 

Ontwormen! En dat is vies!

Het mag een mooi roze kleurtje hebben, maar het smaakt ongelooflijk vies!

 

Mama komt er maar eens bij kijken. Maar die schijnt ook te weten dat dit alleen voor ons bestwil is...

De enige beweging die de pups dan nog kunnen bedenken is "achteruit!"

Dit is typisch Shar Pei: met de neus naar de wand en de rug naar die verschrikkelijke wezens die dat roze spul zo nodig moesten toedienen.

Even dat je het weet: WIJ ZIJN BELEDIGD!!!!!

 

In de derde week verhuizen ze van de woonkamer naar de naastgelegen puppykamer

In de puppykamer kunnen ze vrij rondlopen zonder gevaarlijke zaken

zoals snoeren en dergelijke tegen te komen.   

 

De pups slapen er net zo lekker...

 

Maar in de woonkamer is het ook gezellig

 

zeker als mama er ook bij is

 

En mama is nogal onverstoorbaar, ze gaat rustig liggen voeden, ook al is er visite die naar haar pups komt kijken.

 Vanaf drie weken krijgen ze hun eerste pap te eten 

 

en dat gaat gepaard met wat geknoei. De pap is een mengsel van vervangende moedermelk en gemalen vlees. In het begin moet de pup met een vinger met pap naar het schaaltje toe worden gelokt.

   

Na twee of drie keer begint te dagen hoe het moet, al lopen ze soms dwars over het schoteltje 

 

en zien ze er soms niet uit... (zie ook de muur er achter...)

Voor het eerst eten uit de trog

 

Moeder likt na afloop eerst de pups en dan de trog schoon.

 

het wordt steeds netter

 

En uiteindelijk eten ze met vier weken zelfstandig uit een puppytrog.

 

De eerste weken is vooral eten en slapen. Liefst dicht tegen elkaar, maar met warm weer liggen ze breed verspreid in de kist of op een kleed.

 

 

Maar ook contact met mensen is in deze periode heel belangrijk. 

 

De kinderen spelen veel met de pups.

 

 

Vanaf een week of vier gaan de pups naar buiten, met mooi weer in een puppyren, 

 

of op een afgezet terreintje onder een parasol

 

Henk moet voorlopig even vissen zonder zijn paraplu, die doet nu even dienst bij voor de pups.

 

 

 met de kinderen naar buiten

 

om vervolgens zelf op verkenning gaan

 

en bij winterweer voor een kwartiertje om te spelen

 

 

met een week of vijf drinken ze nog steeds bij hun moeder die dat geduldig toelaat,

maar de puppybrokjes zijn inmiddels de belangrijkste voedingsbron .

 

 

De pups worden met zes weken ingeŽnt.

 

Hasine kijkt de pups na. De pups reageren heel rustig, blijven netjes staan en geven geen krimp.

Deze drie foto's zijn wat mislukt, mijn camera kreeg kuren.. maar toch.

Bij de reutjes wordt gevoeld of beide balletjes aanwezig zijn. 

Mond en gebit nakijken 

 

En prik!

 

 

En dan bij mama Tan Tu Te, oma GG en overgrootmoeder Fake in de tuin.

4 generaties samen is echt wel bijzonder!

 

oma GG houdt zich wat afzijdig links onder de bosjes.

 

 

Inmiddels zijn ze te groot voor de puppyren en zijn ze af en toe in het reuenveld. Ze snuffelen wat af en de brandton is ook heel interessant...

 

spelende pups

 

immens plezier!

 

Als ze geroepen worden komen ze vlot in beweging.

  

En bij binnenkomst hebben ze de volwassen honden ontdekt in de kennel achter in het huis.

Normaal zijn de dames nog buiten als de pups weer naar binnen gaan, maar het liep nu even anders. Volgende week mogen ze mee de tuin in, kunnen ze echt samen aan de wandel.

Ze leren de weg naar binnen verkennen, met een opstapje. 

 

maar raken dan nog wel eens de weg kwijt. Moet je hier nu weer naar beneden?

Waarom sta jij zo dom in de weg? Dan  er maar overheen...

 

Ze lopen zelf naar buiten en naar binnen en klauteren ongeduldig zelf de opstap op. 

 

Dan hollen ze de gang door, graag meteen naar de woonkamer. Maar soms moeten ze even naar de puppykamer. Als er maar voer klaar staat vinden ze dat ook geen probleem.

 

En dan nog maar een nieuwe ervaring erbij: de stofzuiger. Al vaker gehoord op een afstand, maar nu dichtbij. Gelukkig traploos harder en zachter te zetten, ze waren niet echt onder de indruk.

 

 

De moeder voedt op, laat weten wat er wel en niet mag, onder andere door de pup in het nekvel te pakken.

 

 

De pups stoeien met elkaar,

 

met Veerle,

om vervolgens ter plekke in diepe slaap te vallen.

 

 Ze maken kennis met allerlei voorwerpen zoals een kikker van aardewerk

 

en fossielen en mineralen onder het tafelblad

Fufan wil wel helpen met tuinieren, Baby kijkt toe

 

Maar daar wordt je als pupje wel erg moe van...

 

spelen met allerlei speelgoed

 

 

 

en toen we nog katten hadden sliepen ze samen met de kat(ten). Hier ligt Tao met Rambo in diepe rust..

Vrienden komen op bezoek, hier knuffelen Dewi en Boyd de pups, uit dit nest kwam Milo bij hun wonen. Pups raken hierdoor gewend aan vreemde mensen (en aan kinderen). Daardoor  worden ze sociaal en zijn ze later niet angstig.

 

 

 

Nathalie verzamelt de pups op een ongewone manier... maar zo leren pups dat mensen vertrouwd kunnen worden en soms een lekkere slaapplaats bieden.

 

 

Een prachtige portretfoto van het eerste nest van Kuan 

(met dank aan Ria van Middelaar)

 

en nog een, buiten in de tuin

(met dank aan Ria van Middelaar)

 

en dan moeten de pups op straat wennen aan het lopen aan de lijn

 

 

en dat is echt wennen, dat bandje is raar, steeds even zitten en krabben...

 

maar we willen wel even stoer poseren!

 

Hoewel zitten ook wel lekker is!

 

 

Is dit echt de bedoeling?

Waar gaan we heen dan?

 

als het goed is met acht weken welopgevoed naar een nieuw baasje!
 

Ophalen verloopt ook volgens een ritueel: Marjan brengt de pup naar de auto

 

en geeft de pup af, een laatste knuffel en veel geluk bij de nieuwe familie!

 

En dan ben je soms wel even onderweg naar je nieuwe huis.

 

Maar ook op schoot in de auto kun je prima slapen, als je nieuwe baasje je maar koestert....

 

Groeitabel

van een willekeurig nest:

  pup I pup II pup III pup IV pup V pup VI
geslacht teef reu teef reu reu reu
kleur redfawn fawn zwart lichtfawn creme fawn
kenmerken donker masker donkere aalstreep en masker   geen masker geen masker donkere aalstreep en masker
vacht  short brush coat short brush coat horse coat short brush coat horse coat horse coat

tijdstip geboorte

ca. 1.00

6.30 6.43 6.58

? tussen 7.00 en 7. 30

7.40

 geboortegewicht 406 412 392 354 444 414
19-04   23.00 408 436 418 364 458 454
20-04   22.00 451 473 445 377 495 473
21-04   22.00 514 573 504 417 562 555
23-04   22.00 632 663 634 525 702 700
24-04   22.00 693 735 693 583 767 778
25-04   22.30 704 781 783 662 858 843
26-04   22.15 826 867 805 696 899 878
27-04   877 938 858 755 1016 957

We zijn gestopt met het wegen van de pups, ze groeien goed.

Voor het ontwormen moeten de pups gewogen, dus hier nog enkele tussenstanden.
15-05 2240 2110 2070 1750 2480 2340
11-06 5,4 kg 5,8 kg 4764 5,0 kg 5,7 kg 5,6 kg